“Ez a bor barbár.” - mondta Horváth Tibor, pincészetünk teraszán ülve, az általunk talán legnagyobbra becsült 2007-es évjáratú Furmintot kortyolgatva. Bár Tibort (Szekszárdi Fekete Pincészet) csak a pincéink közötti névrokonság és a bor szeretete köti a vidékhez, valamit megérzett Somló szelleméből.

Pincészetünk a Kisalföld és a Bakony között magányosan álló Somló hegy déli lejtőjén helyezkedik el. A hegy régi, vulkanikus eredetű képződmény, ahol a természet ereje rendkívüli közelségben tapintható és minden pohár somlói bort gazdag mineralitással, robosztus savszerkezettel és a helyi hagyomány szerint gyógyító erővel tölt meg. Ezek a termőhely adta értékek és a borvidékre jellemző nemes fehér fajták kifinomult eleganciája egymás mellett vannak jelen borainkban, harmónikus, komplex egységet alkotnak mindig, akár egyik, akár másik válik egy pillanatra dominánsabbá.

Ez az időtlen terroir a helyi borászokat immár csaknem 1000 éve szolgálja, az állandóság pedig a borvidék apró méretét meghazudtoló hírnevet és elismerést hozott számukra, mely hitünk szerint a következő évtizedekben – ahogy országhatáraink jelentősége eltűnik – tovább fog nőni.

Pincészetünk ikonikus alapítója és névadója, Fekete Béla bácsi a 70-es években vásárolta a birtokot, mely lépésről lépésre érte el a 3,3 hektáros területét, amit mi továbbfejlesztettünk a mai 4,3 hektárra. A kezdetektől alkalmazott hagyományörző technológia és a hosszú, 3-4 éves érlelési idő kellő teret hagynak boraink, a somlói borok között is egyedi egyéniségének kibontakozásához.

A pince „újkori” történetét az azóta tragikusan elhunyt Gyuri barátom indította el még 2014-ben mikor rábeszélt Ákos barátomat és engem a pince megvételére. Vezetésével megalapoztuk a megörökölt tradíció folytatását és azóta folyamatosan azon dolgozunk, hogy ez fenntartható maradhasson.

Mára Zsófival közösen vezetjük a pincét, és testvérem és szőlészünk támogatásával készítjük az új évjáratokat. Nagy öröm és érték számunkra, hogy Béla bácsival szoros kapcsolatot ápolhatunk és hogy a somlói borász közösség is befogadott minket. Bízunk benne, hogy borainkkal továbbra is a somlói borkészítés legszebb hagyományait folytathatjuk és erősíthetjük a borvidék hírnevét.

Riesz Gábor